Projekt kuchni, a jej układ i strefy funkcjonalne

Projekty kuchni

Nie bez powodu mówi się, że kuchnia to serce domu. Centralne pomieszczenie, wokół którego ogniskuje się życie mieszkańców. Podobno w kuchni – gotując i jedząc – spędzamy aż 5 lat naszego życia! Warto zatem zadbać o istotne detale już na etapie projektu, aby uniknąć uciążliwych błędów. W dążeniu do kuchni praktycznej i komfortowej, najistotniejszy okaże się jej podział na strefy funkcjonalne oraz zastosowany układ.
Kuchenne abecadło
L, U, G… każda z tych liter może stać się znacznikiem naszej kuchni. Podstawową kwestią w tworzeniu profesjonalnego projektu kuchni jest układ mebli. Powinien on odzwierciedlać oczekiwania właścicieli, a także być dostosowanym do ich przyzwyczajeń i trybu dnia. Kuchnię możemy zaprojektować w 6 różnych wariantach. Najprostszy z nich to układ jednorzędowy. Posiada on jednak zasadniczą wadę: droga, którą pokonujemy od jednej części kuchni do drugiej wydłuża się, co znacznie obniża walor funkcjonalności. Równie mało praktyczny, ze względu na długość drogi do pokonania, jest układ w kształcie litery L. Zdecydowanie korzystniej komunikacja przebiega w układzie dwurzędowym i w kształcie litery U. Te dwie wersje maksymalizują wykorzystanie powierzchni i zbliżają do siebie poszczególne strefy, zwiększając wygodę użytkowania. Istnieje również kuchnia w kształcie litery G, zazwyczaj stosowana w dużych pomieszczeniach oraz z wyspą, która z kolei pozwala na optyczne oddzielenie kuchni od części dziennej.

Ergonomia w kuchni
Funkcjonalny projekt kuchni uwzględnia jej podział na 5 stref oraz zasadę trójkąta roboczego, która została sformułowana w latach 50 ubiegłego wieku w USA. Określa ona odległość pomiędzy najważniejszymi sprzętami w kuchni: lodówką, zlewozmywakiem oraz kuchenką. Powinna zawierać się ona w przedziale od 120 cm do 270 cm (pomiędzy kuchenką, a zlewem do 210 cm). Natomiast strefy, na które należy wydzielić kuchnię, to strefa zapasów, przechowywania, zmywania (strefa mokra), przygotowywania oraz gotowania. Strefa zapasów to lodówka z zamrażalką oraz szafki do przechowywania jedzenia, które nie wymaga chłodzenia. Strefa przechowywania, dotyczy z kolei zastawy stołowej. Strefa mokra obejmuje zlew i miejsce do suszenia naczyń oraz ewentualnie zmywarkę. W tej części zazwyczaj przechowuje się detergenty oraz segreguje śmieci. Strefa przygotowywania to miejsce centralne. Jej głównym elementem jest blat roboczy oraz wszelkie narzędzia kuchenne, niezbędne na co dzień: deski do krojenia, noże, miski, przyprawy czy drobny sprzęt kuchenny taki, jak czajnik. Pamiętajmy, aby dostęp do tych przedmiotów był wygodny. Strefa gotowania to przede wszystkim piekarnik, a także płyta grzewcza i kuchenka mikrofalowa. Koniecznie należy zadbać, aby znalazł się tutaj okap. Dla osób praworęcznych wymienione strefy powinny być planowane od strony lewej do prawej, czyli zgodnie z ruchem wskazówek zegara.

Kondor - firma z tradycjami - działamy od 1980 roku